Πάνδημη και λαμπρή η εορτή της μνήμης του Οσίου Χατζη-Ανανίου

eja1

Mέσα στην αναστάσιμη ατμόσφαιρα της Διακαινησίμου Εβδομάδος και του Πεντηκοσταρίου, εορτάσθηκε το Σάββατο της Διακαινησίμου, 22 Απριλίου, στην Ιερά Μονή Παναγίας Εξακουστής Μαλλών, η μνήμη του Όσιου Χατζή-Ανανία του Θαυματουργού, κτήτορος και ιδρυτού της Μονής.

Στην Ακολουθία του Όρθρου χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο οποίος στη συνέχεια, περιστοιχούμενος από πλειάδα Κληρικών, ευλόγησε τους άρτους, ιερούργησε και κήρυξε κατάλληλα τον θείο λόγο.
Στην ομιλία του ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στη μεγάλη παράδοση της Εκκλησίας της Κρήτης από τα αποστολικά χρόνια έως τις μέρες μας, όπως μαρτυρεί το πλήθος των αγίων που ανέδειξε η Μεγαλόνησος μέσα στο διάβα των είκοσι χριστιανικών αιώνων, και αναφέρθηκε σε θαυμαστά γεγονότα από τον βίο του τιμωμένου Οσίου Χατζή-Ανανία. Όπως σημείωσε ο Σεβασμιώτατος, ο Όσιος γεννήθηκε το 1837 στις Μάλλες Ιεράπετρας και εκάρη Μοναχός στην Ι. Μονή του Τιμίου Προδρόμου Καψά Σητείας, όπου υπήρξε ο πρώτος υποτακτικός του Οσίου Ιωσήφ του Γεροντογιάννη. Από μικρός αφοσιώθηκε στην ασκητική ζωή, ζώντας με νηστεία, αγρυπνία και αδιάλειπτη προσευχή, και αξιώθηκε του προορατικού χαρίσματος και της θεραπείας ασθενειών, όπως καταμαρτυρούν τα πάμπολα θάυματά του έως τις μέρες μας.

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε τέλος στη σχέση του Οσίου με την Ιερά Μονή Παναγίας Εξακουστής, την οποία ανήγειρε ο ίδιος στο χώρο που είχε βρει την εικόνα της Παναγίας μέσα σε μικρό σπήλαιο, και ευχήθηκε σε όλους που προσήλθαν να τιμήσουν τη μνήμη του Οσίου Χατζή Ανανία να έχουν την ευχή και τις θερμές πρεσβείες του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τέθηκε προς προσκύνηση των πολυάριθμων προσκυνητών τεμάχιο του Ιερού Λειψάνου του Οσίου. Στην Ακολουθία του Όρθρου και στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος οι Πρωτ. Μιχαήλ Πετράκης, Πρωτ. Στυλιανός Μαθιουδάκης, Πρωτ.  Στυλιανός Γεωργιαννάκης (Αρχιερατικός Επίτροπος Βιάννου), Οικονόμος Αντώνιος Κανάρης, Οικονόμος Θεολόγος Καλαφατάκης, Οικονόμος Εμμανουήλ Ραπτάκης και ο Ιερεύς Εμμανουήλ Προϊστάκης, ενώ παρέστησαν εκπρόσωποι των Δικαστικών και Αστυνομικών Αρχών και πλήθος προσκυνητών, που συνέρρευσε από την περιοχή της Ιεράπετρας αλλά και από διάφορα σημεία της Κρήτης, δημιουργώντας το αδιαχώρητο στους χώρους της Μονής.
Ακολούθησε  καφές και παραδοσιακό κέρασμα σε όλο το εκκλησίασμα στο Αρχονταρίκι και τους αύλειους χώρους του μοναστηριού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *